DRUSTVENI UGOVOR RUSO PDF

0

Zan Zak Ruso “Drustveni ugovor”, original izdanje, cuva se u Htel de Ville #Paris PM – 15 Sep 1 Retweet; 3 Likes; Marko. Drustveni ugovor (zan zak ruso). 1 like. Book. Drustveni ugovor (zan zak ruso). Book. 1 person likes this topic. Want to like this Page? Sign up for Facebook to. IVOTNI PUTan ak Ruso () roen je u enevi, u porodici asovniara. nejednakosti meu ljudima (), Drutveni ugovor () i Nova Heloiz (). .. Drustveni ugovor- zan zak ruso – ugovor- zan zak *Ovde.

Author: Vikora Akinozil
Country: Canada
Language: English (Spanish)
Genre: Travel
Published (Last): 15 January 2013
Pages: 479
PDF File Size: 19.57 Mb
ePub File Size: 3.54 Mb
ISBN: 861-8-76006-272-2
Downloads: 85009
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: JoJobar

Tu on ima u vidu individualne osobine djeteta sa temperamentom drustgeni odreuje njegove sposobnosti i karakter, a koji se ne smije mijenjati ni ograniavati. Moemo osporavati njegove odluke i neka njegova ubjeenja ali se mora priznati da je on dao snaan podsticaj buduoj psihologiji djeteta i mladalake dobi.

Pedagoka hrestomatija, kolska kljiga, Zagreb4 imlea, Potkonjak Ruso je protiv razvijanja razuma jer po njemu u tom periodu razum spava.

[PDF] Ruso – Dru┼ítveni Ugovor – Free Download PDF

Ja mislim da je Ruso imao ovakav stav prije svega jer je sam u mladosti teio obrazovanju i jer se sam obrazovao. Ruso je u borbi protiv takvog feudalnog sistema istakao teoriju prirodnog prava, koja u sutini znai da su svi fuso u drustgeni stanju jednaki i slobodni, a da su se tokom vremena nali svuda u okovima. Stvari nas vaspitavaju time, to stiemo vlastito iskustvo u sredini, koja utie na nas. Njegova genijalnost je u tome to on tvrdi da se priroda djeteta razlikuje od prirode odraslog ovjeka, jer priroda eli da djeca budu djeca, prije no to postanu odrasli.

  BACH DULCI JUBILO BWV 729 PDF

Pravo vaspitanje, mora, dakle, biti najpre nagativno.

Osnove pedagogije – skripta Documents. Opta istorija kolstva i pedagokih ideja, Nauna knjiga, Beograd3 Zaninovi, M. Njegova periodizacija razvoja djeteta je neprirodna, a njegovi pogledi o eni i enskom vaspitanju su drrustveni. On otro reaguje protiv drutvene nejednakostiprotiv stalekih i svih drugih drutvenih privilegija, protiv religijskih zabluda i crkvenih autoriteta.

To djelo sadri u sebi po obliku elemente romana i rasprave i idejno znai napad na feudalno obrazovanje i sholastiku kolu i ujedno daje sliku idealnog vaspitanja. O izvoru nejednakosti meu ljudimaDrutveni ugovor i Nova Hgovor Vaspita se mora, dakle, u svom radu podrediti prirodi djeteta i mora djetetu davati slobodu.

Istorija pedagogije-Zan Zak Ruso.docx

Vaspitanje treba da je u skladu s osobinama ove prirode djeteta. U skladu sa njegovim uvjerenjem o nepokvarenom i slobodnom stanju ovjeka u prvobitnom drutvu takoe je njegov glavni vaspitni cilj: Obuzela ga je misao da ga stalno progone. Ve tako bolestan napisao je autobiografsku knjigu Ispovest i Sanjarenje samotnog etaa.

On jeste bio pretea svog vremena, uveo je u pedagogiju mnoge korisne stvari koje se nalaze u samom seminarskom radu tako da ih neu ugovoe naravno imao je i greaka.

Pod prirodnou Ruso podrazumijeva razvoj sa osvrtom na uzrast, u okrilju prirode. Poznato je njegovo naelo: Odgojni problemi glazbene pedagogije Documents. Ta periodizacija izgleda ovako: Za sve to vrijeme Ruso se neprestano obrazovao, izuavajui djela uvenih filozofa i pisaca Dekarta, Loka,Lajbnica i dr.

Svakako, da u njegovoj tekoj mladosti treba traiti objanjenje za njegovo idealno prikazivanje mladosti odnosno vaspitanja djeteta. Na pedagokom polju kao to je ve reeno Ruso je isticao prirodu i slobodu, kao osnove njegovih filozofskih i ruao svega, pedagokih pogleda.

Ruso – Dru┼ítveni Ugovor

Ali nisu svi takvi i nisu sva djeca u situaciji u kojoj je on bio. Vaspitanje prirode odnosi se na unutranji razvoj nae sposobnosti, znanje koje stiemo iskustvom, s obzirom na predmete koji djeluju na nas, posljedica su vaspitanja stvari, a ljudi nas vaspitavaju tako to ugovir ue da upotrebljavamo ono to je priroda u nama razvila, prije svega sposobnosti.

  ESCLERODERMIA EN SABLE PDF

U prvoj raspravi dokazuje da se nejednakost poveala napredovanjem civilizacije i da izvor nejednakosti lei u privatnoj svojini. Ruso zasniva svoju veliku vjeru u prirodu djeteta na vjeri oveka, na svom humanizmu, kome je polazna taka njegovo uvjerenje da je ovjek po svojoj prirodi dobar i da meu ljudima postoje samo neizmjerno male drystveni.

Vaspitanja mladog ovjeka za ivot sa drugim ljudimaza ivot u drutvu.

Da li je napredak nauka i umjetnosti uticao na poboljanje morala? Vaspita je duan da stvara povoljne okolnosti za razvoj deteta i da mu poboljava uslove za sticanje iskustava. Istorija pedagogije-Zan Zak Ruso.

Na toj injenici se zasniva i Rusoova psihologija razvoja djeteta. Dakle, da bi dijete bilo pametno i razborito, neophodno je da bude jako i zdravo. Seminarski Drutsveni Iz Pedagogije Documents. Jo neto to je zanimljivo o Rusou je injenica na koji je nain osporavao vrijednost privatne svojine. ZAKLJUAKOno to je mene najvie iznenadilo u samoj pripremi ovog seminarskog rada je injenica da ma kakvu literaturu nala i ma kakve kritike proitala uvijek se ponavljaju jedne te iste stvari koje po mom miljenju, nisu loe, ali nisu ni presudne.

U tim djelima Ruso snano i estoko kritikuje nedostatke.